Junioři nestačili na Petrohrad, zápas plný emocí rozhodla druhá třetina

Po švédském Linköpingu změřili zlínští junioři síly s dalším evropským soupeřem. Na svém ledě hostili nováčka MHL, ruské Dinamo Petrohrad. Zápas plný emocí a tvrdých střetů rozhodla prostřední dvacetiminutovka, ve které hosté šesti góly otočili skóre a poté už si pohlídali vysoké vítězství.
přát., po 12.8.2013, PSG aréna
Zlín
Dinamo Petrohrad
3:7
(1:0, 1:6, 1:1)

Branky a nahrávky: 15. Kratochvíl (Matula, Mika), 31. Kratochvíl (Matula), 52. Macharáček (Zbořil, Karola) - 24. Nechaev (Nikanorov, Mironov), 29. Nikanorov (Nechaev), 30. Vorontcov (Evstigneev), 34. Ruchkin (Evstigneev), 35. Dyadyushko (Hodulov), 37. Dyadyushko (Parfenov, Trusov), 49. Anikin (Spiridonov, Malyk) Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:7, 3:7.

Svoboda - Řezáč, Talán, Kobylík, Zbořil, Macharáček, Stuchlík, Andrýsek, Klačko, Matula (C), Kratochvíl, Mika, Stránský, Karola, Gremlica, Zaremba, Tomiga, Almuaqet, Galuška, Hlaváč, Dalajka, Haničinec

Shchednov - Vorontcov, Ruchkin, Trusov (C), Gladkov, Malyk, Pankov, Mironov, Orlov - Nechaev, Anikin, Nikanorov, Nikolaev, Spiridonov, Parfenov, Dyadyushko, Hodulov, Kurakin, Suslin, Evstigneev, Kolyada

Oba celky vstoupily do zápasu velmi aktivně a už ze začátku bylo zřejmé, že si nedarují jediný kousíček ledu zadarmo. Do šancí se o něco častěji dostávali Zlínští, hned ve 3. minutě brankář Shchednov svůj tým podržel, když zastavil šanci osamoceného Tomigy před brankou. V polovině třetiny dostali domácí možnost přesilové hry. Vytvořili si několik nadějných šancí, Řezáč tvrdě pálil od modré, ale skóre se neměnilo. Hra se poté začala vyrovnávat.

Početní výhodu si zanedlouho vyzkoušeli také hosté, ale stejně jako Zlínští se nedokázali prosadit. Nejvážnější šanci hostů si vypracoval Trusov, jehož tvrdou ránu z mezikruží Svoboda vytěsnil vyrážečkou. Po chvíli se však už skóre měnilo. Matula s Mikou se šikovně postarali o zmatek v obraně Petrohradu a prvně jmenovaný vybídl před brankou samotného Matouše Kratochvíla, jenž tvrdou střelou z první poslal Zlín do vedení. Po inkasované brance hosté přidali na aktivitě, do přestávky však už další branka nepadla, a Zlínští tak drželi těsný náskok.

Druhá třetina přinesla doslova gólové žně a hlavně hráči Petrohradu si zastříleli. Zlínští nejprve nevyužili dvojnásobnou přesilovku, což hosté brzy potrestali. Následnou početní výhodu hostí totiž zužitkoval Artem Nechaev, který tečoval střelu od modré mezi nohy brankáře Svobody. Hra se začala přiostřovat a na obou stranách byly k vidění tvrdé zákroky. Netrvalo dlouho a hosté se dostali poprvé v zápase do vedení. Důrazný Aleksander Nikanorov využil nepřesnosti v domácí obraně a s pomocí přihrávajícího Nechaeva dostal puk za čáru.

Hned po inkasovaném gólu se domácí brankář vytáhl, když zneškodnil samostatný únik Malyka, ale za necelé dvě minuty už to bylo o dvě branky. Evstigneev vybídl chytrou přihrávkou zpoza branky Nikitu Vorontcova, který se nemýlil a proměnil. Tento stav však trval pouhých devatenáct vteřin. Naději pro zlínské barvy ještě vykřesal Matouš Kratochvíl, který stál na konci domácí akce a dotlačil puk za čáru.

Zbytek třetiny ale patřil hostům, kteří měli výborně nacvičené přesilovky. Tu následující sice ještě Petrohrad nevyužil, Malyk od modré orazítkoval tyč, ale zanedlouho usedli v krátkém sledu na trestnou lavici dva zlínští hráči a hosté udělali rozhodující krok k vítězství. Už po jedenácti vteřinách využil dvojnásobnou početní výhodu Semen Ruchkin a v pokračující přesilovce jej napodobil Aleksander Dyadyushko. A byl to opět Aleksander Dyadyushko, kdo přidal do druhé přestávky ještě šestý zásah Dinama. Ruský útočník dostal trochu volného prostoru před brankovištěm a dorazil za bezmocného Svobodu Parfenovovu střelu.

Ve třetí části přidali oba soupeři na tvrdosti a přibývalo hraničních a často i neférových zákroků. Oba týmy si zahrály několik přesilovek, Zlínští hráli dokonce dvakrát proti třem a vytvořili si několik nadějných příležitostí, ale opět to byli hosté, kdo se prosadil. Při hře čtyři na čtyři se dostali do přečíslení Spiridonov a Ilya Anikin. Prvně jmenovaný k sobě přitáhl obránce a nabídl svému spoluhráči puk před prázdnou branku. Gólman Svoboda marně natahoval svůj pravý beton, na kotouč už nedosáhl.

O tři minuty později skóre zápasu uzavřel domácí David Macharáček, který využil Zbořilovy přihrávky a propálil brankáře Shchednova. Petrohrad si už pohodlný náskok pohlídal a dokonce přidal ještě jednu trefu v přesilovce, kterou však rozhodčí nemohli uznat. Zlínští tak prohráli i druhý zápas se zahraničním soupeřem. Po předchozí prohře 1:3 s Linköpingem tentokrát padli s nováčkem MHL poměrem 3:7.

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda (PSG Zlín): První třetina vypadala z naší strany hokejově, pak ale soupeř hodně přidal, prosadil se z přesilovek. V tomto směru byli lepší. Pro nás je dobrá zpráva, že nikdo není zraněný, protože tam byly hraniční zákroky. Ty souboje, které probíhaly, se mi nelíbily, opravdu to bylo velmi nebezpečné.